Tietoa yksityisestä päivähoitopaikasta

Päivähoitoon hakeminen Turun Seudun Yksityisille perhepäivähoitajille

Näin haet hoitopaikkaa!

Etsitkö rauhallista pientä ryhmää lapsellesi? Hoitajamme tarjoavat pienessä ryhmässä turvallisen ja rauhallisen kasvuympäristön lapsellesi. Tutut kaverit ja koulutettu hoitaja luovat lapsellesi tasapainoisen pohjan kasvaa, parhaassa tapauksessa koko lapsen päivähoitoiän ajan. Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mm. aikaa olla läsnä, läheisyyttä, leikkiä, ulkoilua, ikätasoista toimintaa, retkiä ja kotiruokaa.

Hae hoitopaikkaa -sivulta voit katsella hoitajiemme tietoja. Voit hakea hoitopaikkaa suoraan hoitajalta, soittamalla tai sähköpostilla.

Vapaana olevat paikat näet hoitajien tiedoista. Kannattaa myös kysellä mahdollisesti myöhemmin vapautuvia hoitopaikkoja, jos hoidon aloitus ei ole heti ajankohtainen. Vapaana olevassa paikassa pääsee usein aloittamaan välittömästi.

Hoitopaikan voi valita myös toisen kunnan alueelta, esimerkiksi oman työmatkan varrelta.

Hoitajat ovat yksityisiä yrittäjiä, jotka määrittelevät työaikansa ja hintansa itse. Usein yksityinen päivähoito on suunnilleen saman hintaista kuin kunnallinen päivähoito. Maksuihin saa yksityisen hoidon tukea ja kuntalisää KELA:lta. 

Osa hoitajistamme kuuluu yhteiseen varahoitorinkiin, joten varahoitoakin on usein tarpeen tullen tarjolla. 

Hyvä tietää päivähoitoon hakemisesta

Miten yksityinen päivähoitaja eroaa kunnallisesta?

Yksityinen perhepäivähoitaja on yksityisyrittäjä, joka huolehtii itse veroista ja eläkevakuutuksesta. Jokainen hoitaja toimii itsenäisenä yrittäjänä vastaten työstään itse.

Onko yksityinen perhepäivähoito kalliimpaa?

Ei useinkaan. Kela maksaa yksityisen hoidon tukea ja osa kunnista tarjoaa palveluseteliä yksityistä hoitoa varten. Perheelle jää näin maksettavaksi vain hoitomaksun omavastuuosuus, joka on usein suunnilleen saman suuruinen kuin kunnallisellakin puolella.

Minulla on pitkät työpäivät, onko ainoa vaihtoehto kunnallinen päivähoito?

Ei ole. Yksityiset hoitajat määrittelevät itse työaikansa ja osa heistä tarjoaa myös vuorohoitoa. Kannattaa katsoa hoitajien esittelytekstit ja kysyä heiltä suoraan hoitoajoista.


Mistä tiedän, että hoitaja on luotettava?

Kunta valvoo myös yksityisten perhepäivähoitajien työtä. Yksityisiä perhepäivähoitajia velvoittavat samat sosiaali- ja terveyshuollon lait ja asetukset kuin kunnallisia perhepäivähoitajia ja päiväkoteja. Perhepäivähoitaja sitoutuu vaitiolovelvollisuuteen ja hänen rikostaustansa tarkistetaan.

Kuinka haen päivähoitoa?

Helposti. Tutustu päivähoitajiimme sivuillamme ja ota suoraan yhteyttä hoitajaan. Hoitajan tiedoista, näet onko paikkoja heti vapaana mutta kannattaa myös kysyä myöhemmin vapautuvia paikkoja jo etukäteen hoitajalta. Voit myös ottaa yhteyttä yhdistykseemme ja kysyä, onko alueellasi yksityistä perhepäivähoitajaa, mikäli listalta ei löydy toimijaa haluamaltasi alueelta.

Kuinka valitsen hoitajan?

Voit itse valita ja etsiä perheellenne sopivan hoitajan ja hoitopaikan, käydä tutustumassa ja tehdä vertailua. Huomaa, että hoitajan valintaa ei ole säädelty mitenkään vaan voit valita hoitajan haluamaltasi alueelta. Joskus on kätevää, että lapsen hoitopaikka on kodin vieressä, joskus hoitopaikan paras sijainti onkin esimerkiksi työpaikan lähellä tai työmatkan varrella. Hoitopaikka voi sijaita myös toisen kunnan alueella.


Toimin hoitajan Turun seudulla, pitäisikö minun liittyä yhdistykseen?

Kyllä! Meillä on edullinen jäsenmaksu ja yhdistys toimii hoitajien taustalla monipuolisesti järjestäen koulutuksia, tapahtumia, yhteistä tekemistä sekä vertaistukea. Yhdistys on tarkoitettu Varsinais-Suomen alueen perhepäivähoitajille.

Lisätietoja saat myös yhdistykseltämme, tsyp.puheenjohtaja@gmail.com tai tsyp.sihteeri@gmail.com

Tervetuloa hoitoon!