Opetusministeri Li Andersson vetoaa Suomen vanhempia vähentämään omat ja lasten lähikontaktit minimiin ja pysymään kotona."Koulujen ja varhaiskasvatuksen osalta ohjeistus on selvä. Varhaiskasvatusikäiset ja 1-3 vuosiluokkien pienet koululaiset viedään lähiopetukseen vain jos on aivan pakko. Hallituksen vahva suositus on järjestää heidänkin opiskelu ja päivähoito kotona. Pysymällä kotona me suojelemme vanhempiamme ja isovanhempiamme, sekä opettajia, lääkäreitä, sairaanhoitajia ja kaupan myyjiä, jotka pitävät tämän yhteiskunnan rattaat pyörimässä ja varmistavat, että tästäkin tilanteesta kyllä selvitään. Yhdessä."Me Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat Ry:ssä yhdymme vetoomukseen. Me toivomme niin perhepäivähoitajien ja asiakasperheiden kuin kaikkien suomalaisten noudattavan näitä voimassa olevia ohjeistuksia. Rajoitteet on tehty ihmisten suojelemiseksi ja kenenkään ei pidä niitä yrittää kiertää. Ne koskevat kaikkia tasapuolisesti.


Thl ohjeistaa: Jos sinulla on lieviä flunssaoireita, pysy kotona, kunnes olet terve. Koulut ja varhaiskasvatus ovat toistaiseksi koronaviruksesta huolimatta osittain auki. Lapset eivät kuitenkaan saa tulla hoitoon sairaina. Tämä koskee kaikkia hengitystieinfektion oireita, mukaanlukien yskä ja nuha. Hoitokuntoisuuden raja on siis kiristynyt toistaiseksi. Huoltajan on tärkeä ottaa huomioon ettei flunssaoireista lasta saa tuoda varhaiskasvatukseen, mukaanlukien perhepäivähoitoon. Lapselle suositellaan kotihoitoa:

- Silloin kun toinen huoltajista on kotona hoitamassa perheen muita lapsia

- Mikäli perheessä on karanteenissa oleva huoltaja tai sisarus

- Mikäli perheestä joku (huoltaja tai sisarus) on flunssaoireinen- Lapsi kuuluu riskiryhmään

- Jos joku perheestä palaa ulkomailta, lapsen on tärkeää olla kotona pois hoidosta kaksi viikkoa.

(ohjeet ovat Turun ympäryskuntien kunnallisten perhepäivähoitajien ohjeistuksesta kopioituja, koskevat myös yksityisiä hoitajia Turun seudulla)

Rajoitteiden tarkoituksena on hidastaa epidemian leviämistä, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittäisi hoitamaan sairastuneet sekä suojata riskiryhmiä.


Me emme pysty, emmekä halua työssämme pitää fyysistä etäisyyttä. Me otamme syliin, halaamme, lohdutamme ja niistämme lasten nenät. Teemme työtämme täydestä sydämestä ja rakkaudella lapsia kohtaan, nämä lapset tulevat meille todella läheisiksi. Me pidämme teidän lapsenne turvassa fyysisesti ja henkisesti hoitopäivien aikana. ❤️ Suojatkaa te puolestanne meitä ja meidän perheitämme vähentämällä kaikki kontaktinne vain aivan välttämättömiin.


Perhepäivähoidossa on usein neljä perhettä ja jos jokainen perhe lisää kontakteja muutamalla on kaikkiaan iso juttu. Me kaikki perhepäivähoitajat teemme työtä ilman suojavarustusta ja altistamme itsemme, perheemme ja muut asiakasperheet tartunnalle. Pyydämme nyt hartaasti että jokainen perhe ottaa tässä tilanteessa vastuun omasta tekemisestään ja pidetään jokaisen asiakasperheen kontaktit täysin minimissä. Yksityisessä perhepäivähoidossa ei usein ole varahoitoa, joten jos hoitaja saa tartunnan hoitopaikka joudutaan sulkemaan ja perheen joutuvat hoitamaan lapsensa itse alasta riippumatta. Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää tuoda hoitoon vain täysin terveitä lapsia ja minimoida perheiden kontaktit minimiin. Tällä suojaamme myös kriittisten alojen työntekijöitä ja heidän lastensa terveyttä. 


Kaikesta hygieniasta ja käsien pesusta huolimatta useimmiten koko ryhmä ja hoitaja perheineen sairastavat samat flunssat, meidän pienet asiakkaamme kun eivät toisinaan muista yskimishygieniasta mitään, eikä nenän niistäminen aina tunnu yhtä tärkeältä kuin leikit. Ja niinhän sen pikkulapsilla tulee ollakin, taitoja harjoitellaan pikkuhiljaa yhdessä. Siksi hoitoon saa tällä hetkellä tulla vain täysin oireettomana.Pidetään toisemme turvassa. Minimoidaan kontaktit myös vapaa-ajalla. Ne, joiden vanhempien on tosiaan pakko päästä töihin, toivotamme lämpimästi tervetulleeksi. ❤️❤️


Pysytään kaikki kotona ja nautitaa oman perheen kanssa yhteisestä ajasta. Kauppaan ja ystäväperheille kylään ehtii tämän kriisin jälkeenkin. Pidetään yhteyttä muilla keinoilla, esim. skypen kautta. Kotona voitte puuhailla yhdessä, nauttia luonnosta, auringosta, lautapeleistä, askartelusta, leipomisesta ym.

Ihania kotihetkiä kaikille <3


Maksut perhepäivähoidossa: Yhdistyksen hoitosopimuksessa on sovittu että hoitomaksu maksetaan täysimääräisenä, kun kysessä on hoitajasta riippumattomaton syy. Koronan takia kotihoidossa olevat lapset ovat hoitajasta riippumattoman syyn takia kotona, jolloin hoitajalla on oikeus täyteen hoitomaksuun.  Jokainen hoitaja on kuitenkin itsenäinen yrittäjä ja näin ollen sopimukset voivat olla erilaisia. Toivomme vanhemmilta ymmärrystä nyt vaikeaan tilanteeseen. Hoitajan lakisääteiset maksut eivät pienene koronasta johtuen. Maksamalla hoitomaksusi täysimääräisenä varmistat myös hoitopaikan säilyvyyden tämän erikoisen tilanteen jälkeen. <3 


Luettava aiheesta:


Li Anderssonin facebook sivuilla hyödyllistä tietoa. 


Helsingin sanomien mielipide kirjoitus


Valeäiti.fi blogi kirjoitus


Näin puhut lapselle koronaviruksesta


Verkkouutiset.fi, korona leviämisestä mielenkiintoinen kirjoitus


❤️

Turun Seudun Yksityiset Päivähoitajat ry

Turku

Finland


040 7214 733

tsyp.sihteeri@gmail.com